BOLI VIRALE
1.Pseudopesta aviara (Boala de Newcastel)
2.Paramixoviroza
3.Difterovariola

BOLI BACTERIENE
1.Salmonelozele
2.Colibaciloza
3.Mixoplasmoza
4.Chlamidioza (Ornitoza-Psittacoza)
5.Pasteureloza
6.Stafilococia
7.Streptococia

BOLI PARAZITARE
1.Coccidioza
2.Tricomonoza
3.Raia

BOLI MICOTICE
1.Candidoza
2.Aspergiloza

 

COLIBACILOZA
Afecteaza atat puii cat si adultii.
Produse folosite: ENROFLOXAROM, NORFLOXAROM, COLISTIROM, GENTAMICINA, DOXICICLINA.

MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc.

Tratamentul se poate realiza timp de 5-7 zile si repetat dupa o pauza de 3 zile.
Produse folosite: OXITETRACICLINA pulbere, ERITROM (1-2 gr/litru apa/zi), TYLAVET pulbere, ENROFLOXAROM (1 ml/litru apa/zi), AVIAN PROTECT pulbere ( 1 gr/litru apa/zi) sau comprimate (1cpr/kg greutate vie/zi).

 

BOLI MICOTICE
Pentru evitarea neplacutelor boli micotice se recomanda curatenie permanenta in crescatorie, evitarea introducerii de pasari necunoscute in crescatorie si de asemenea dezinfectia profilactica si de necesitate a adaposturilor.
Se poate folosi DECONTAMINOL solutie 0,5% pulverizat uniform in adaposturi.

 

PASTEURELOZA, STAFILOCOCIA, STREPTOCOCIA
Sunt de asemenea boli infectioase care ne pot afecta porumbeii.
Produse folosite: AMOXINEOVIT, COLISTIROM, DOXICICLINA, ENROFLOXAROM. OXIROM, OXIVIT, OXITETRACICLINA, TRIMETOSEPT, NORFLOXAROM, etc.

 

PREVENTIA DIFTERO-VARIOLEI (varsatul).
Pentru preventie se foloseste VACCIN VIU ROMPORPOX ( Romvac) sau COLUMBO DIV ( Institutul Pasteur).
ATENTIE: Cu 5 zile anterior vaccinarii si 5 zile dupa vaccinare este interzis folosirea unor antibiotice.
In schimb se recomanda folosirea de vitamine in apa: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1-2 ml/ litru apa), VITA B COMPLEX(2 ml/litru apa), VITAMINA AD3E (1ml/litru apa).
REGULA: Anterior operatiunilor de vaccinare cu circa 7-10 zile efectivele de porumbei vor fi deparazitate atat pentru parazitii interni cat si externi.

 

I.

ENDOPARAZITOZE LA PĂSĂRI

1.PROTOZOOZE

1.1.

TRICHOMONOZA

Este o flageletoză digestivă care afectează porumbeii, găina, curca, fazanul, raţele şi gâştele, evoluând cu tulburări digestiveşi hepatice la pui, iar la bobocii de raţă şi prin coriză. Boala este determinată de flagelaţi din fam.

Trichomonadidae.

Incidenta estemai mare la porumbei. Păsările adulte sunt purtătoare de paraziţi. Evoluează în toate sistemele de exploatare a tineretului aviar.

DIAGNOSTICUL

se stabileşte în urma coroborării datelor clinice, morfopatologice şi microscopice.

Clinic

, tulburările predominant digestive apar la puii şi bobocii speciilor receptive, în vârstă de 14-21 zile până la 3 luni. Seobservă : stomatită şi faringită cataralo-necrotică cu prezenţa de pseudomembrane ; ulcere ; noduli buco-esofagieni cazeoşi de mărimivariabile ; otite externe la porumbei ; sinusită la boboci ; diaree galben-verzuie, inapetenţă , slăbire şi mortalitate crescută.

Microscopic

, se efectuează examene din marerial patologic în stare proaspătă. La cazurile suspecte, prelevarea materialuluise face de pe mucoasa buco-esofagiană sau din fecale. Examenul fecalelor se face în stare proaspătă cu adaos de soluţie fiziologică,între lamă şi lamelă.La cadavre examenul microscopic se face din raclate de la nivelul segmentelor digestive afectate sau din zonele hepaticelezionate.

Morfopatologic.

La puii de porumbel se constată : stomatită catarală, ulcero-necrotică, angină crupală şi noduli cazeoşi lanivelul mucoasei buco-esofagiene ; Ingluvită catarală sau nodulară ; entero-tiflită şi hepatită necrotice. La puii de curcă, găină şi la boboci se observă : entero-tiflită catarală, difteroidă şi hemoragico-necrotică şi hepatită necrotică.

Cultural

: mai dificil de realizat, este totuşi posibil pe medii selective. Materialul, prelevat de la nivelul leziunilor, seînsămânţează pe bulion peptonat cu adaos de antibiotice, se termostatează la 37,5°C timp de 48-72 ore, dupa care se examinează lamicroscop.

Diagnosticul diferenţial se va face faţă de : difterovariolă ; hipovitaminoză A;

stomatite micotice ; eimerioze ;histomonoză ; spirochetoză ; colibaciloză ; capilarioză.

TRATAMENT.

Curativ se impune impune tratarea întregului efectiv infectat cu : Dimetridazol pulv. 40%, per os, în dozăde 40-50 mg s.a./kg corp, 5 zile consecutiv ; în combinatele avicole (la pui) se poate administra furaj medicamentos (1-1,5 g/kg furaj)sau se poate administra în apa de băut (4g s.a./10-15 litri de apă), timp de 4-5 zile. In cazul palmipedelor se administrezăDimetridazol 40% în doză de 10 mg/kg corp, timp de 5-10 zile. La porumbei se utilizează cu eficacitae bună Metronidazol(comprimate de 200 mg) in dază de 50 mg/porumbel, doză unică ; Spartrix (Carnidazol) - 20 mg/kg sau 1 comprimat/porumbel. Lacazurile cu noduli buco-faringieni se îndepărteză nodulii şi se fac pensulări cu glicerină iodată 10%.Profilactic, în perioada de risc se administrează, mai frecvent :

  • Metronidazol, 0,005-0,01% în apă ;
  • Dimetridazol, câte 15 mg/kg corp/zi în hrană, timp de 15 zile consecutiv, sauîn apa de băut, în doză de 10g/40 l apă, o perioadă de 10-15 zile ;
  • Furazolidon, în hrană, 0,02% ;
  • Enheptin, 225 ppm, In furaj sau în apa de băut.La porumbei, înainte de împerechere, se vor efectua tratamente profilactice cu Dimetridazol, 125 - 500 ppm, în furaje, 10 zileconsecutiv.Actul terapeutic se va asocia cu redresarea alimentaţiei şi efectuarea dezinfecţiei adăposturilor şi a pardoselei.

1. 2. HISTOMONOZA(Boala capului negru, tiflohepatită, peritiflohepatită)

Este o mastigoforoză, determinată de

Histomonas meleagridis

, cu manifestări digestive, hepatice, distrofice, la puii de curcăşi găină, mai rar la cei de fazan şi la bobocii de gâscă. La păsările adulte trenează asimptomatic. Este prezentă şi în sisteme de creştereintensivă.

DIAGNOSTICUL

posibil clinic, morfopatologic, se confirmă prin examene microscopice, culturale şi histopatologice.

Clinic

. Îmbolnăvirile apar la pui în vârstă de 1-4 luni, exprimate acut prin diaree galbenă (ca sulful), fetidă, anorexie, cianozacarunculilor, crestei şi bărbiţei, slăbire accentuată, dezhidratare, tulburări locomotorii şi hipotermie preagonică.

Morfopatologic

, se caracterizează prin entero-tiflo-hepatită fibrino-necrotică, cu focare miliare, necrotice, depozite pseudomembranoase, cazeoase, pe segmente întinse şi ulcere în intestinul subţire şi cecum. Se produc focare necrotice hepaticemiliare sau întinse, de nuanţă galben-gri, uneori insule cu bordură roşiatică neregulată. Tabloul lezional este asemănător cu cel dintrichomonoză.

Microscopic

, este de certitudine, în condiţiile când materialul patologic se recoltează de la păsări sacrificate în faze de boală,sau de la cadavre calde. Se fac preparate în stare proaspătă între lamă şi lamelă. Recoltarea se face prin raclarea (cu bisturiu saufoarfecă) de mucoasă intestinală sau cecală lezionate, sau din zonele marginale ale necrozelor hepatice. Raclatul se omogenizează cuser fiziologic, călduţ, se aplică lamelă fină şi se examinează la microscop (obiectiv 20x şi 40x). Se remarcă mobilitatea lentă ahistomonaşilor.